Wat is Podotherapie?

Podotherapie

Heeft u te maken met ongemak of pijn tijdens het staan of lopen dan zou podotherapie u kunnen helpen. Een podotherapeut is de voetspecialist op het gebied van bewegen.
In de praktijk wordt er aandachtig onderzoek gedaan naar uw klachtenpatroon. Denkt u hierbij aan een functioneel onderzoek van de voet. Statiek en dynamiek wordt beoordeeld. Ook wordt de schoenkeuze en het slijtage patroon grondig bekeken. Daarnaast wordt een voetscan gemaakt zodat een eventueel hulpmiddel goed aansluit bij uw voeten.

Steunzolen

Inlegzolen, steunzolen, inlays of correctie zolen zijn verschillende namen voor hetzelfde hulpmiddel. Ze zijn in diverse soorten en maten te verkrijgen. Het kan zijn om klachten te verminderen of te verhelpen. Ook ter preventie van blessures tijdens sportactiviteit of algehele ondersteuning en stabilisatie. Samen met u wordt er gekeken welke oplossing het beste voor u past.
Steunzolen worden vaak toegepast bij hielspoor, peesplaatontstekingen, achillespeesklachten, voorvoetklachten, pijn aan de grote teen en knie of lage rugklachten.

Orthese

Heeft u herhaaldelijk last van likdoorns aan of tussen de tenen dan kan een orthese een blijvende oplossing bieden. Afhankelijk van wat het doel is van de orthese kan deze stevig of soepel zijn. Er wordt rekening gehouden met de mogelijkheden en uw wensen.

Nagelbeugels

Ook voor nagelklachten kunt u terecht bij de podotherapeut. Bij ingroeiende of ingegroeide nagels kan er een beugel op of om de nagel worden geplaatst. Bijna voor elk type nagel is een nagelbeugel beschikbaar.

Advies: Knipt u bij een ontsteking niet de hoeken weg. Dit geeft even verlichting helaas worden de klachten nadien juist heviger. Vermijd ook soda baden. Het maakt de huid week en vatbaar voor verspreiding van infectie. De podotherapeut kan via diverse toepassingen ervoor zorgen dat de ontsteking weggaat en dat u wederom pijnvrij kunt lopen.

Taping of vilttherapie

In afwachting van uw zolen, of bij blessures kan de podotherapeut de voet voorzien van een taping. Viltherapie wordt toegepast wanneer snel drukontlasting nodig is.

Voetbehandelingen

Wanneer u serieuze voetklachten heeft en de (medisch)pedicure uw voeten niet meer kan of mag behandelen dan kan de podotherapeut de voetzorg op zich nemen.

Voetoefeningen

Wanneer u beschikt over zelfdiscipline en therapietrouw bent dan kunnen voetoefeningen worden ingezet als therapie.

Indien u een afspraak maakt voor een knie, heup of rugklachten houdt u er rekening mee dat het onderzoek in ondergoed plaatsvindt. Vindt u dit onprettig draagt u dan een nauwsluitend shirt en/of korte broek tijdens het lichamelijk onderzoek.